Is goed voor het milieu én voor je gezondheid.
Als het gaat om gezondheid, veiligheid en duurzaamheid is het verstandig om groenten en fruit altijd grondig te wassen onder stromend water.
Daarmee verwijder je vuil en stof en eventuele aanwezige ziekmakende bacteriën.
Gezonde bereidingstechnieken zijn koken, stomen en bereiden in de oven. Daarvoor heb je weinig tot geen olie of boter nodig.
Bakken, braden en frituren, kun je met gezonde vetten. Zo min mogelijk, omdat een gedeelte van het vet in het product trekt, waardoor er meer calorieën in gaan zitten.
Kies voor olie die geschikt is voor verhitting en gebruik olie voor garnering alleen van koude persing. Gebruik een vloeibaar bak- en braadproduct. Lees altijd op het etiket waarvoor je de olie gaat gebruiken.
Koken in een klein laagje water is voldoende. Vitamines blijven meer behouden. Na het kookpunt de stand van het apparaat lager zetten levert ook veel energiebesparing op.
Hou rekening met de grootte van je pan, want kleinere oppervlakten zorgen voor minder warmteverlies. Dus zorg dat je de deksels op de pannen doet.
Mijn boodschap is minder vaak vlees en meer plantaardig. Het is ook beter voor het milieu. Varieer ook vaker met ei. Aanraders als goede vervangers voor vlees zijn ei en peulvruchten. Denk aan linzen, bonen of kikkererwten.
Vervang elke week een keer vlees voor vis en dan vooral voor vette vis zoals haring, zalm, makreel of sardientjes. Andere vissoorten zijn natuurlijk ook goed, alleen vallen die niet onder de vette vissoorten.
Ontdooi je vlees e.d. een dag van te voren in de koelkast. Dek het product goed af. Op deze manier ontdooi je het product veilig en het scheelt in energieverbruik van de koelkast.