Asante Care logo Wanda Meening

VOEDINGSDESKUNDIGE | GEWICHTSCONSULENT | VOEDINGSCOACH

Praktijk voor gewichtsbeheersing en beweegadvies

Wie heeft ze niet in huis

Heb jij ook uien in huis? Ik gebruik ze bijna elke dag, want alles wordt lekkerder met ui. Je kunt ze op alle manieren eten: rauw, gebakken, gewokt, gestoomd, gekookt, gefrituurd en gegrild. Zowat elk recept begint met ‘pel en snipper een ui’, want ui geeft je maaltijd meer smaak en pit.

Veel mensen vinden het lastig om iedere dag de aanbevolen hoeveelheid groenten van 250 gram per dag te eten. Ui is ook een groente en is makkelijk te variëren met andere groenten bij het avondeten. Variëren is erg belangrijk.

Met een vezelrijke voeding heb je minder kans op verstopping, dus uien houden je ontlasting soepel. Daarnaast geven vezels een gevuld gevoel, waardoor je minder snel zin hebt in ongezonde tussendoortjes.

Uien bevatten inuline, vezels die belangrijk zijn voor de werking van je darmen. Ze vormen een voedingsbodem voor gunstige bacteriën die in je darmen leven. Vezels kunnen onze darmen niet afbreken, omdat we het benodigde enzym missen, maar onze bacteriën kunnen dat wel. Als je de goede bacteriën in je darmen voedt, ondersteun je je weerstand. Inuline stimuleert de opname van calcium in je darmen en zorgt voor gezondere botten.

Uien bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine B2, B6, B11, C en de mineralen kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.
De ui staat in de top 10 van meest gegeten groenten en behoort samen met prei, bieslook en knoflook tot de lookfamilie en is een bolgewas.

Gele ui kennen we het meest. De schil is bruin/goudkleurig en van binnen wit. De ui is rauw scherp van smaak, gebakken is die scherpte minder.

Zoete ui heeft dikkere ui-lagen en zijn perfect om in ringen te snijden.

Rode ui heeft paarsrode lagen, is lichtzoet en geeft kleur aan je salades.

Witte uien zijn groot en hebben een scherpe smaak.

Sjalot heeft qua smaak nog wel het meest weg van de rode ui. Ze groeien net als knoflook in meerdere trosjes bij elkaar.

Lente-ui of bosui lijkt met de groene stengels en witte onderkant meer op prei.