Asante Care logo Wanda Meening

VOEDINGSDESKUNDIGE | GEWICHTSCONSULENT | VOEDINGSCOACH

Praktijk voor gewichtsbeheersing en beweegadvies

Waarom vis zo gezond is…..
.… omdat vis rijk is aan jodium en visvetten (Omega 3-vetten)

Jodium
Is een mineraal dat je lichaam nodig heeft voor een goede werking van je schildklier. Vis is een van de weinige voedingsmiddelen waar jodium van nature in zit. Heel slim dus om regelmatig vis te eten. Je vindt jodium ook in zeewier. Bakkers voegen jodium toe aan het zout waarmee ze brood bakken, en ook kun je gejodeerd zout (JOZO-zout) gebruiken bij het koken. Eet je weinig van deze producten? Let dan goed op voldoende jodium in je voeding.

Visvetten
De zogenoemde omega 3 visvetten zijn goed voor hart en bloedvaten, de hersenen en ogen. Vooral vette vissoorten, zoals makreel, haring, zalm, sardines en paling zijn rijk aan omega 3 vetten.
Deze vetten zijn zo gezond dat de Gezondheidsraad er zelfs een aanbeveling voor heeft opgesteld. Die aanbeveling haal je eigenlijk alleen als je elke week 1 keer vette vis eet.

Gevangen of gekweekt
Verder maken we een onderscheid tussen (wild)gevangen en gekweekte vis bij het bepalen van de kleur die een vis scoort. Gevangen vis is ‘Goed’ wanneer de soort niet overbevist wordt, gevangen is met minimale schade aan het milieu en de visserij onder goed beheer staat. Gekweekte vis is ‘Goed’ wanneer gebruik gemaakt wordt van duurzaam visvoer, de effecten op de omgeving beperkt blijven en de kwekerij goed wordt beheerd en zich houdt aan wet- en regelgeving.