Asante Care logo Wanda Meening

VOEDINGSDESKUNDIGE | GEWICHTSCONSULENT | VOEDINGSCOACH

Praktijk voor gewichtsbeheersing en beweegadvies

De kleuren van de regenboog

Genoeg groenten binnenkrijgen op een dag kan best een uitdaging zijn.
Het Voedingscentrum heeft de richtlijnen Schijf van Vijf gebouwd op het degelijke wetenschappelijk fundament dat de Gezondheidsraad heeft gelegd, namelijk de Richtlijnen Goede Voeding 2015.
Het Voedingscentrum zegt 250 gram per dag. Deze richtlijn van de Gezondheidsraad is er niet voor niks. De dagelijkse portie groenten (groen, rood, geel of paars) helpt ons lichaam gezond en fit te houden. Vind je het lastig om dagelijks aan die hoeveelheid te komen? Er zijn genoeg manieren om ze per dag te eten.

Vitamines en mineralen
Iedere groente heeft zijn eigen kleur en smaak, maar ook eigen voedingsstoffen. Broccoli staat bekend om zijn hoge concentratie ijzer en vitamine C. Zo bevatten aubergines veel vezels. Door te variëren in verschillende soorten groenten krijg je niet alleen een hele berg voedingsstoffen binnen, maar is het ook iedere keer weer een feestje op je bord met al die kleuren. Ik let daar altijd op.

Vezels
Groenten zijn belangrijk, omdat ze veel vezels bevatten. Vezels houden de darmen fit en gezonde darmen zorgen voor een betere weerstand. Sommige groenten bevatten ook antioxidanten die ervoor zorgen dat de cellen in ons lichaam gezond blijven en zijn nodig om bacteriën onschadelijk te maken.

Koolhydraten
Koolhydraten krijgen de meeste mensen genoeg binnen. Vaak zelfs te veel.
Door veel meer groenten te eten in plaats van koolhydraten, kan het ontstaan van Diabetes type 2 en hart- en vaatziektes voorkomen worden én het zorgt ook nog eens voor een energieker gevoel.

Wist je dit?
• Appels helpen mee om je immuunsysteem en je gezondheid te ondersteunen.
• De Acerola-kers de fruitsoort bevat de meeste vitamine C.
• Spruitjes zijn de groenten met het hoogste vitamine C-gehalte.