Asante Care logo Wanda Meening

VOEDINGSDESKUNDIGE | GEWICHTSCONSULENT | VOEDINGSCOACH

Praktijk voor gewichtsbeheersing en beweegadvies

Ik pas de Schijf van Vijf toe op basis van de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.
Eet je gevarieerd en eet je elke dag producten uit de Schijf van Vijf?

Net als jij sta ik elke dag voor de keuze wat je gaat eten en drinken.

De Schijf van Vijf laat zien hoeveel en wat voor eten je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. In combinatie met de aanbevolen hoeveelheden leg je de basis voor een gezond eetpatroon en een gezond gewicht.

Het vak groenten en fruit

Dit is het grootste vak en van allebei heeft je lichaam er veel van nodig.
D.w.z. elke dag tenminste 250 gram groenten (verdeeld over de dag). Er is voldoende keus om te variëren in alle kleuren van de regenboog. Groenten zijn het meest duurzaam en goed in keuze als je ze koopt in de verschillende jaargetijden. Dat geldt ook voor fruit. Je maakt dan het hele jaar door een duurzame keuze.

Het vak brood, graanproducten en aardappelen

Eet elke dag voldoende brood, gaanproducten en aardappelen, zoals volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, volkoren couscous. Hierdoor krijgt je lichaam genoeg vezels binnen.

Het vak zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en ei

Dit eiwitrijke vak draagt ook bij aan je gezondheid, waarbij het gaat om de afwisseling tussen dierlijke en plantaardige producten. Elke dag een handjevol ongezouten noten zijn goed voor je. Ongebrand, gebrand of geroosterd, alles is gezond zolang ze niet gezouten zijn.

Minder vaak vlees en meer plantaardig is de boodschap en is beter voor het milieu. Vervang elke week een keer je vlees door vis en dan vooral door vette vis, zoals haring, zalm, makreel en sardientjes. Ook peulvruchten zijn een aanrader. Met ei kun je een keer je vlees vervangen.

Het vak smeer- en bereidingsvetten

Je lichaam heeft vet nodig zoals bouwstof en brandstof. Het levert vitamines A-D en E op. De goede vetten zitten in zachte margarine en in olie.

Het vak dranken

Belangrijk is de vochtbalans in je lichaam gezond te houden door 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. Kies voor kraanwater, thee en gefilterde koffie.